Мрежа

авторска рубрика на Ангел Игов, съвместно с радио „NET“ (106,9)

Литературен клуб | Мрежа | страницата на автора

 

ТОШО ТОШЕВ И „ЛЪЖАТА“

 

 

Ангел Игов

 

         Този път ще се спра на моя любим вестник „Труд“, който бях позабравил за известно време. Трябва да кажа, че понеделнишкият брой на „Труд“ тази седмица много ме впечатли. Защо ли? Ами защото аз все повтарям, че медиите не се занимават с култура, а неуморно ни заливат с помия, че по вестниците няма рецензии за книги, а в най-добрия случай анотации от по три реда, от които не успяваш да разбереш нищо за книгата. Е, ето че в „Труд“ ме опровергаха. Цяла страница, посветена на една книга! На коя книга? На книгата „Лъжата“ от главния редактор на „Труд“ Тошо Тошев...
         Нямам нищо против Тошо Тошев да пише и да издава колкото си иска. Съзнавам също, че в българските условия е напълно естествено да си прави мащабна и откровена реклама чрез собствения си вестник. Но в тази книга има няколко неща, които ме притесняват и без да съм я чел, само от заглавието. „Лъжата“. Голямата, единствена, свещена Лъжа. Има ли такова нещо? Има ли една такава единствена Лъжа, поради която българският преход мина през такива перипетии? Тошо Тошев като че ли се стреми да ни убеди точно в това. Няма множественост на лъжите, има една-единствена Лъжа, която той ей-сегичка ще ни разкрие, гордо изправен като древен пророк, и всичко ще бъде наред. Единствената лъжа предполага и единствена Истина, и Тошо Тошев претендира, че я казва. Което е много притеснително. Много ме притесняват книги, които претендират, че казват Истината с главно И. Единствената, свещената, неотменна Истина. Една за всички нас. Няма такова нещо.
         Отделен въпрос е, че по необясними за мен причини Тошо Тошев държи да нарича творението си „политически роман“. Струва ми се, че ще е добре да изясни малко това противоречие. Понеже един „роман“ не може да казва „Истината“. Романът по дефиниция разказва за измислени неща. Истината ли казва книгата „Лъжата“, или си я измисля? Всъщност през всичките години на българския преход толкова неща, толкова събития бяха измислени, че целият ни преход си е един роман.

 

 

 

 

20.06.2004 г.

 

 

 

---

 

* Текстът е четен в предаването на автора „Всяка събота“ по Радио „NET“ (106,9) в събота от 11:00 ч.

Електронна публикация на 20.06.2004 г.
©
1998-2023 г. „Литературен клуб“. Всички права запазени!

 

Литературен клуб [електронен вестник и виртуална библиотека]